Jedna sasvim (ne)obična muzejska priča

Povodom obeležavanja 179. godišnjice postojanja Narodnog muzeja Srbije, otvorena je izložba pod nazivom „JEDNA SASVIM (NE)OBIČNA MUZEJSKA PRIČA“ u Velikoj galeriji Narodnog muzeja. Ova izložba, koju smo s ponosom podržali, predstavlja izuzetan događaj za sve ljubitelje umetnosti i istorije.

Autor izložbe, muzejski savetnik Petar Petrović, pažljivo je izabrao pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka kako bi nam pružio uvid u istorijat formiranja ove dragocenosti koja se čuva u našem muzeju. Kolekcija obuhvata značajna dela naših najistaknutijih slikara, među kojima su Paja Jovanović, Uroš Predić, Konstantin Danilo, Jovan Popović, Anastas Bocarić i mnogi drugi. Izložba pruža jedinstvenu priliku da se dublje upoznate sa bogatstvom srpske umetničke tradicije i da istražite različite stilove i periode koji su obeležili ovo razdoblje.

Izložba obuhvata širok vremenski period, od baroka do akademskog realizma, i predstavlja neodoljivu kombinaciju pedeset odabranih dela. Od tog broja, čak trideset će biti izloženo po prvi put, što je izuzetna privilegija za sve posetioce. Ova jedinstvena postavka objedinjuje dela koja već godinama privlače pažnju stručne i šire javnosti, ali takođe uključuje i retko izlagana i do sada neizlagana dela. To nam pruža priliku da istražimo i otkrijemo umetničke bisere koji su dugo bili skriveni od očiju javnosti.

Posetioci izložbe će biti svedoci remek-dela srpskog slikarstva, čija su umetnička vrednost i istorijski značaj nemerljivi. Slike prenose priče o životima umetnika, o njihovom vremenu i društvu u kojem su stvarali. Svaki potez četkice, svaki detalj na platnu, svaka boja odaje dušu umetnika i predstavlja deo nasleđa koje je važno očuvati i istraživati.

Budite deo ove neobične muzejske priče i proniknite u svet kreativnosti, istorije i kulturne baštine koja nam neprestano ostavlja divljenje. Ne propustite priliku da se dublje upoznate sa našim nacionalnim bogatstvom i nasledstvom.

Narodni muzej Srbije osnovan je ukazom načelnika Ministarstva prosvete, Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine. Tog istorijskog dana započela je istorija sistematskog prikupljanja, baštinjenja i predstavljanja svedočanstava materijalne i duhovne kulture sa ovih prostora. Od tada, Narodni muzej Srbije posvećeno se bavi sakupljanjem i čuvanjem nacionalne baštine i prikazivanjem bogatstva srpske kulture.

Kao prijatelj ove izložbe, naša kompanija je u prilici da sve zainteresovane pozove na izložbu koja traje do 17. septembra 2023. godine.

Želimo da podelimo i 50 karata a sve što treba je da ostavite vaše podatke u formi ispod.

Pored izložbe, preporučujemo vam da pogledate celu postavku muzeja

Upoznajte se sa umetničkim delima koja su obeležila epohe i otkrijte dragulje koji dosad nisu bili javno izloženi.

Vidimo se u Narodnom muzeju Srbije!